10 November 2011

Kommissarie Späck


Detta var en film vi initialt fruktade men som de facto vi fann bättre än våra föraningar hade givit vid handen.

Det hela är en parodi på Kommissarie Beck men har också integrerat delar ur filmer som 'Nakna pistolen' ('The Naked Gun'), 'Hot Shots' och 'Scary Movie' m.fl.
Mårten Späck (Leif Andrée) (som självfallet har sitt namn efter det faktum att han konstant äter och inte direkt magrar av detta) har sina egna mycket speciella teorier kring de fall han skall lösa.
I filmen rör det sig om ett antal mordfall som får den mindre geniale Späck att misstänka en serie --------- självmördare!
Det första mordoffret hittas dödad genomborrad av knivar, gafflar, osthyvlar och en pepparkvarn. Att detta skulle kunna tolkas som ett självmord är ju fullständigt otänkbart för alla - utom för kommissarie Späck.

Nu följer en osannolik jakt med fler bisarra teorier och till sin hjälp har han sin buttre kollega Grünvald Karlsson (Johan Hedenborg) - som onödigt att säga är en karbonkopia på Gunvald Larsson - samt Irene Snusk (Cecilia Frode), en karaktär som refererar till polisserien Irene Huss, men där Snusk samtidigt ser ut som en Lara Croft-kopia. Snusk heter hon för att hon är sexfixerad och accepterar all sorts sex, vad de vara månde.

Flera karaktärer från initialt nämnda filmer (och tv-serier) kan kännas igen och man parodierar allt i varenda ruta, i kombination med att man skapat en av filmvärldens mest ointelligenta poliser, 'späckad' med halsbrytande teorier av inget värde alls.

Detta lilla förstlingsverk i långfilmsgenren för Fredde Granberg (regissören), har fått dålig kritik men jag upplever att tar man det för vad det är och istället inriktar sig på att finna hur många idéer man stulit från hur många filmer, kan det ändå betraktas som 1h 20 minuters acceptabel underhållning.
Vi hade stundtals riktigt roligt (inte minst i samband med mannen som 'begår självmord' med alla ovan nämnda köksverktyg) men vår humor kanske är speciell?

No comments: