17 November 2006

Armémuseum

Aurore och jag besöker idag Armémuseum.

För Aurore är detta första besöket någonsin och för mig är det första besöket där på många, många år - femton, tjugo år kanske?

Aurore är inte imponerad av samlingarna och har sett Armémuséena både i Paris och Amsterdam men kände inte någon större entusiasm inför dessa heller.

Stockholms armémuseum har dock erhållit pris för bästa museum vad gäller utställningar, upplägg, pedagogik etc. (2004 eller 2005).

Man börjar med en grupp uppstoppade apor och deras revirstrider som många gånger kan ha dödlig utgång. Ofta sker dessa strider i grupper gentemot en ensam individ.
Syftet var kanske att visa att vi inte utvecklats särskilt mycket under de årtusenden, eller årmiljoner sedan vi lämnade primaternas utvecklingsstadium?

I övrigt visas självfallet vapnens utveckling, berättas historier om krig i och utanför Sverige, försvarsbefästningar, krigsstrategier men även historier om de människor som indirekt drabbas mycket hårt av kriget, d.v.s civila.
Det rör sig om en beskrivning av de människor som får sina tillgångar konfiskerade, blir rånade, våldförda eller dödade p.g.a. att de befinner sig i krigszoner där de utgör ett 'hinder' för de stridande.

I bästa fall tar de civilbefolkningens tjänster i anspråk men lämnar dem därefter åt sitt öde. De får behålla livhanken. men om detta är bättre än att dö, kan ju diskuteras.

En separatutställning om spioner och spioneri pågår just nu samt även en utställning om Ungernrevolten 1956. Se länken.












(Photo Armémuseum taken from: http://www.cocktaillife.com/museumimages/Armemuseum.jpg)

(Photo poster 'Spioneri', copyright: http://www.forsvarsmuseum.se/pics/familj/spion.jpg)

No comments: