16 November 2006

Intervista


Federico Fellini behöver kanske inte någon närmare presentation?

Den film av F.F. som idag visas är 'Intervista'.

Fellini intervjuas av japansk tv där han berättar om den stora, legendariska filmstudion utanför Rom, Cinecitta.
Studion är - då denna film inspelas - 50 år gammal och Fellini, under det att han har påbörjat produktionen av sin nästa film, berättar om studions betydelse för honom som filmskapare, om alla de människor som verkat där under dessa femtion år.

En ung skådespelare - i denna film i filmen - spelar Fellini som ung då han för första gången anländer till Cinecitta i syfte att intervjua en 'stjärna'.

Marcello Mastroianni uppträder klädd som Mandrake och Fellini tar honom med tillsammans med filmteamet till Anita Ekbergs villa där man visar den berömda scenen ur 'La Dolce Vita' med Ekberg i 'Fontana di Trevi'.

José Pinheiro är nästa regissör för dagen (på Cinemateket):

'Les Mots pour le dire' ('Orden som befriar') är namnet på den film som visas.

Berättelsen tar sin utgångspunkt i ett möte mellan en kvinna och en terapeut/psykolog dit hon remitterats av en god vän som är läkare.

Hon har haft svåra blödningar från underlivet men vill inte opereras och då hon börjar med analysen, upphör också blödningarna.

Här berättar hon om sitt liv där hon som barn växte upp på en plantage i Afrika.
Fadern drabbades av tbc (tuberkulos) och modern överbeskyddade dottern för att inte denna skulle smittas.
Modern projicerade sin 'bacillskräck' på sin dotter. Samtidigt som denna överbeskyddande attityd är ett framträdande drag hos modern, är hon också mycket hård och ibland grym mot henne.
Aggresiviteten mot maken går ut över barnet som inte är önskat.

Då vi i filmen befinner oss i 'nutid' visar det sig att kvinnan/dottern idag lever tillsammans med sin mor, hjälper henne men försöker även genom analysen komma bort från och befria sig från sin mors inflytande. Detta sker slutligen genom moderns död.










(Photo poster 'Les mots pour le dire' taken from: http://images.fan-de-cinema.com/affiches/drame_psychologique/les_mots_pour_le_dire,0.jpg)

No comments: