29 November 2006

Millesgården: Öppet Hus

Millesgården har under kvällen mellan kl. 19.00-21.00 öppet hus där Gösta Arvidsson berättar om Gustavsbergs konsthantverk utifrån sin bok 'En vackrare vardag'.




Just nu pågår på Millesgården en utställning som heter 'Konsten åt folket - ett kooperativt kulturarv' . Här handlar det om Konsumentföreningen som fyller 90 år och som under 1900-talet byggt upp en betydande samling av konst och konsthantverk genom inköp och egen produktion. Man kan genom denna utställning se hur politiska, ideologiska val samt historiska händelser formade urvalen av konst.

Föreläsningen handlade alltså om Gustavsbergs konsthantverk och det var en intressant föreläsning där Gösta Arvidsson tog sin utgångspunkt i den historiska bakgrunden till hur porslinet kom till Europa från Kina.

Arvidsson berättade en rolig anekdot om tillkomsten av alla porslinsfabriker i Europa, där jag inte kommer ihåg alla detaljer.
Det handlade dcok om en man som för Fredrik I av Preussen(?) utgav sig för att kunna tillverka porslin trots att han detta ej kunde.
Han hade lurat regenten genom att ha en porslinsbit redo och låtsats ta den ur en ugn han konstruerat där han enligt egen utsago tillverkade sitt porslin.
Detta ledde till byggandet av en porslinsfabrik men då mannen ifråga de facto ej kunde tillverka porslin var han tvungen att fly.
Han kom efter att på liknande sätt ha presenterat sig som porslinstillverkare i olika länder, erhållit pengar för detta i förskott, till slut till Sverige där Rörstrands porslinsfabrik byggdes på grundval av hans påstådda kunskaper om tillverkingsprocessen.
Till slut hamnade han i S:t Petersburg där ytterligare en porslinsfabrik tillkom på samma sätt.
Härigenom har ett flertal av de stora, kända porslinsfabrikerna i Europa kommit att skapas.
Till slut lyckades han visst komma underfund med tillverkningsmetoden.
En riktig entreprenör!






(Foto Gösta Arvidsson kopierat från: http://www.forfattarformedlingen.se/images/foto/forf2209.jpg)
(Photo 'En vackrare vardag' kopierat från: http://image.bokus.com/images/9789172036901_small)
(Foto boken 'Gustavsberg...' kopierat från: http://image.bokus.com/images/9789113016399)

No comments: