03 December 2006

Första advent i Klara kyrka

Dagen inleddes med frukost som vanligt (gröt) och därefter blev det besök i Klara kyrka (mittemot Åhléns city) där vi var med om gudstjänsten på kyrkoårets första dag - Första Advent.

Carl-Erik Sahlberg officierade och tillsammans med honom deltog ett flertal präster varav en celebrerade mässan (nattvarden).


Församlingen fick tillfälle sjunga alla de klassiska psalmerna som förekommer vid 1:a advent och kören sjöng bl.a. 'Advent' av Otto Ohlson samt 'Gören Portarne Höga' av Gunnar Wennerberg (solosång).

Till detta kom invigning av ett nytt processionskors, bön för ett par församlingsmedlemmar som vid vuxen ålder skulle döpas - en kvinna från Iran bl.a.

Man avtackade också en man som lett den rysktalande gruppen i kyrkan - han skulle nu åtvervända till Ukraina - samt välkomnade den man som skall ta över denna grupp.

Overa Sahlberg - Carl Erik's hustru och en av de vänligaste, mest omtänksamma människor jag mött - deltog också i gudstjänsten.
Hon har nyligen kommit ut med en bok (se länk vid hennes namn).

Senare skulle även en zwahiligudstjänst hållas - som alltid söndagar - vilken förmodligen leds av Overa och kanske även Carl-Erik.

Predikan handlade om Jesus som "nummer 1" som Carl-Erik uttrycker det:
"Vilket nummer har Jesus för dig i livet...?" På vilken plats hamnar han i konkurrens med nära och kära samt annat som upptager den enskildes liv är den fråga Carl-Erik ställer.

Många gudstjänstbesökare - mer än fullt, vilket innebär mer än 600 eller kanske 700 personer.
En välbesökt kyrka även 'vanliga' söndagar. Efter gudstjänsten bjöds på glögg och pepparkakor.

Efter detta en promenad till Moderna museet där vi såg fyra afrikanska kortfilmer visade av museet i samarbete med föreningen CinemAfrica.


Sistnämnda är en organisation vilken existerat under tio års tid i syfte att sprida kunskap om afrikansk film och kultur bl.a. via genomförandet av en årligen återkommande filmfestival.
Filmerna höll genomgående hög standard och gav på ett intressant sätt en mångfacetterad bild av Afrika som kontinent där man - utan att det skedde på ett alltför betungande sätt - speglade vissa problemställningar.

Efter detta ett besök i Gamla Stan och julmarknaden, där vi drack glögg för andra gången idag.










(Foto interiört Klara kyrka kopierat från: http://www.festmagasinet.se/wp-content/uploads/2010/12/St.a-Clara-Kyrka.jpg)

(Foto Carl Erik Sahlberg kopierat från: copyright: http://katolsktfonster.se/forum/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Blogs.Components.WeblogFiles/bengts_5F00_blogg/sahlberg40.jpg)
(Photo Gunnar Wennerberg taken from: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Gunnar_Wennerberg_from_Hildebrand_Sveriges_historia.jpg/250px-Gunnar_Wennerberg_from_Hildebrand_Sveriges_historia.jpg)
(Foto exteriört Klara kyrka kopierat från: http://www.lokaler.nu/_img/byggnader/klara-kyrka-stockholm.jpg)
(Photo CinemAfrica logo taken from:: http://i2.ytimg.com/i/qSn0SAOHqo9R0JD9Js8o0g/1.jpg)

No comments: